Senderos de la Sal - Guía de Itinerarios por las Salinas de la Provincia de AlicanteSenderos de la Sal - Guía de Itinerarios por las Salinas de la Provincia de Alicante
Español Valencià

Senders / Xàbia / Itinerari
   
Itinerari|La ciutat|Història, festes i tradicions|Infraestructures|El Saladar de Xàbia

Descarregar itinerari en format PDF Itinerari

Per començar el nostre itinerari ens desplacem fins a la zona del Parador Nacional, on podem deixar el vehicle en una zona limítrofa àmplia. Des d'aquest punt podem recórrer la línia de costa sense problemes en direcció al cap de Sant Martí. Només d'aguaitar a la platja de roca ja comencem a veure restes arqueològiques d'un gran valor que van correspondre antigament a un assentament romà important conegut amb el nom de Punta de l'Arenal.

Totes aquestes restes aporten una informació valuosa sobre la fabricació de saladures i salses de peix o “garum” que va tindre lloc en aquesta zona. Si continuem vorejant el parador, arribem fins a unes basses (recinte tancat al públic) excavades a la roca i que es comuniquen amb la mar per dos canals, no molt amples, que podem franquejar sense cap dificultat per seguir el nostre camí. Aquestes basses es coneixen amb el nom dels Banys de la Reina. En aquesta zona es van descobrir les tretze basses de dimensió reduïda comentades anteriorment, on es fabricava a més el “garum”, molt apreciat, juntament amb altres salses que s'envasaven posteriorment a les típiques àmfores romanes que es carregaven en vaixells de manera apilada per comerciar-les i distribuir-les. Aquest garum es feia a partir de llet, sang i ous de peix, es macerava amb sal i donava lloc a un producte molt arrelat i d'un valor semblant al que té en l'actualitat el conegut caviar.

Al final d'aquest recorregut arribem a la platja de l'Arenal, la més famosa de la localitat i amb el nombre més gran de turistes, en part per ser l'única d'arena, ja que totes les altres són de grava o de roca. Ací acaba la primera part del nostre recorregut.

A partir d'aquest lloc, tornem al punt de partida i ens desplacem seguint la línia de costa en direcció al Cap de San Martín per l'avinguda d'Ultramar fins a l'anomenada Séquia de la Sénia, que se'ns obri a esquerra i dreta. Aquesta antiga séquia és un canal llarg, d'uns 200 metres de longitud, que recorrem en dos trams. El primer, en direcció a la mar, on hi ha un caminet entre roques amb ponts de fusta per a creuar la séquia en diversos punts. Es creu que va ser excavada per a comunicar el mar amb zona coneguda com d'El Saladar, situada més a l'interior i lloc on s'ubicaven les suposades basses salineres antigues. Per a veure aquesta zona, hem de retrocedir fins al punt inicial, creuar el carrer i seguir el curs d'aquesta bonica séquia tallada en duna fòssil fins al final. Després d'un recorregut breu, arribem a la zona de saladar comentada anteriorment. Com s'ha dit abans, segurament aquesta activitat salinera estava relacionada amb la factoria romana de saladures de la Punta de l'Arenal, ja que la sal era necessària per a fer el salat dels diversos tipus de peix.