Senderos de la Sal - Guía de Itinerarios por las Salinas de la Provincia de AlicanteSenderos de la Sal - Guía de Itinerarios por las Salinas de la Provincia de Alicante
Español Valencià

Senders / Torrevieja / Itinerari
   
Itinerari|La ciutat|Història, festes i tradicions|Infraestructures|Llanuces de Torrevieja

Baixar itinerari en format PDF Itinerari

A aquest punt nou de la nostra ruta de la sal arribem des de Santa Pola per la N-332 fins a Torrelamata, on trobem una rotonda gran amb indicacions d'entrada al Parc Natural de Les Llacunes de La Mata-Torrevieja. Aquesta senyalització ens porta fins al Centre d'Informació d'aquesta zona humida (Tel.: 96 692 04 04). La nostra visita comença en aquest centre, l'exposició del qual disposa d'un joc interactiu d'avifauna, una informació variada i completa sobre la vegetació halòfila i el funcionament d'un ecosistema salí com aquest, a més de panells monogràfics sobre l'artèmia salina.

Aquest crustaci menut és el menjar predilecte d'una de les aus més emblemàtiques del parc: el flamenc. Hi ha un equip d'educació ambiental que ens pot facilitar tota mena d'informació sobre aquestes llacunes i, a més, tenim la possibilitat de concertar visites guiades per a grups. Una vegada hem realitzat el recorregut per aquestes instal•lacions, ens disposem a iniciar el nostre recorregut de la sal. Eixim en direcció al cementeri per enllaçar amb la pujada als colomers i gaudir pel camí d'una vista bonica sobre la llacuna de La Mata. Una vegada arribem a l'altura del seté colomer, girem 180 graus i prenem un camí bastant estret entre pins, pel qual arribem al punt més alt del parc. Des d'ací podem albirar, a més de la llacuna de La Mata, la de Torrevieja, la mar i la pinnada. A partir d'ací comencem a descendir fins a la zona de la pinnada passant per bancals on es cultiva la vid. Aquestes vinyes tenen una característica particular: són vinyes autòctones, ja que els ceps van resistir la plaga de fil•loxera que va acabar pràcticament amb la vinya de la resta d'Espanya i ací a La Mata encara són mantingudes per alguns colons. Una vegada a la pinnada, que té un gran valor per estar ubicada en una zona tan àrida, podem gaudir d'un merescut descans davall l'ombra de pins i eucaliptus en algun dels bancs i observar l'avifauna de la llacuna des d'una torre mirador.

Becs d'alena, camallargues, xatracs o cabussons collnegres són algunes de les espècies que es poden observar en aquest espai natural. Si seguim el camí que voreja la llacuna, hi trobem diversos punts d'observació per a conéixer millor els valors naturals d'aquest aiguamoll, la importància dels quals ha sigut reconeguda internacionalment, com ja hem comentat abans. Per a les persones que opten per fer aquest recorregut amb bicicleta, es pot seguir aquesta senda, que ens porta fins a una altra torre mirador des d'on veiem l'antiga casa de màquines del parc i tornar a la pinnada inicial. Ací acaba la nostra visita a aquesta joia natural i seguim la nostra ruta cap a Torrevieja, cap al moll pesquer. Allà podem visitar el conjunt històric monumental de les Eres de la Sal i l'Embarcador.

Construït en 1777, a aquest punt arribava la sal des de la llacuna de Torrevieja i s'emmagatzemava per a l'exportació posterior fins a l'any 1958. En aquesta zona hi ha els conjunts escultòrics del Monument a les Havaneres i El Mestre i el xiquet. És ací, a les Eres de la Sal, on se celebra el conegut Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia. Des d'aquest punt partim fins a la Plaça de l'antiga estació del tren, on tots els edificis que conformaven l'estació han sigut restaurats i s'ha creat una zona verda espaiosa als voltants. Hui en dia aquesta línia fèrria, que antigament unia les poblacions de l'interior amb Torrevieja, està en desús, i s'ha aprofitat el traçat per a crear, com hem comentat anteriorment, una via verda de més de sis quilòmetres. Aquesta via verda és la nostra següent part de la ruta de la sal. Podrem donar un passeig agradable al llarg d'aquesta i gaudirem d'una vista espectacular sobre la llacuna de Torrevieja i les muntanyes de sal. Aquesta part del recorregut pot fer-se sencera (anada i tornada) pels cicloturistes.

El paràgraf següent va dirigit a les persones que han fet el recorregut a peu pel parc natural, no amb bicicleta, perquè explica com arribar a la segona torre mirador visitada anteriorment pels cicloturistes. A continuació, eixim de Torrevieja per la CV-909, que disposa de carril bici en un dels marges amb una longitud d'uns 12 quilòmetres aproximadament. Arribem fins a la rotonda de Los Montesinos i allà, a mà dreta, hi ha una entrada del parc natural que ens porta fins a la segona torre mirador, ja comentada, des d'on es veu la llacuna de La Mata i l'antiga casa de màquines. Podem fer un passeig xicotet per la zona per gaudir de la tranquil•litat i el paisatge. Una vegada allà, podem dirigir-nos cap a Los Montesinos i a uns 350 metres a mà esquerra hi ha la part final de la via verda descrita anteriorment.

Es recomana un passeig breu per aquesta via perquè es veu la llacuna de Torrevieja des d'una altra perspectiva. Ací acaba la nostra ruta de la sal a Torrevieja i ens dirigim ara cap a l'interior, cap al Pinós, on hi ha la cúpula salina que abasteix, gràcies a un conducte de salmorra, les salines de Torrevieja. Eixim per la CV-945 en direcció a Los Montesinos fins a arribar a la CV-95, on seguim cap a Bigastro i Orihuela.