Senderos de la Sal - Guía de Itinerarios por las Salinas de la Provincia de AlicanteSenderos de la Sal - Guía de Itinerarios por las Salinas de la Provincia de Alicante
Español Valencià

Senders / Torrevieja / Història, festes i tradicions
   
Itinerari|La ciutat|Història, festes i tradicions|Infraestructures|Llanuces de Torrevieja

Història

Torrevieja va sorgir en el passat segle XVIII i va ser a partir d'aquest moment quan va anar desenvolupant-se ràpidament gràcies al comerç de la sal de les antigues salines de La Mata i de Torrevieja, les quals li han donat una fama universal. El seu nom actuales deu a una torre vella o sentinella que estava ubicada a les proximitats de les Eres de La Sal. En l'època de l'Imperi Romà ja s'embarcava sal de les salines, prova d'això són les restes arqueològiques d'un antic embarcador trobat a La Mata. Però, allà per l'any 1802, el lloc d'embarcament de sal va canviar a la badia de Torrevieja i s'hi va traslladar l'administració de les Reals Salines. A aquest lloc van començar a arribar nombrosos vaixells tant espanyols com estrangers amb motiu de carregar aquest producte per al comerç. Se sap que la seua ubicació era idònia perquè eren molts els capitans dels navilis que parlaven de les condicions excel•lents per a l'ancoratge. L'any 1806 s'hi va instal•lar la primera duana i en 1807 es va concedir la primera Ajudantia de Marina amb un districte marítim amb base a Torrevieja.

Com que el comerç marítim era cada vegada major, va anar sorgint a la localitat la figura de mestre de fusteria, fusters de ribera i calafats. Tota aquesta revolució en el tipus d'oficis a què es dedicava la població local ve donada per l'assentament a la coneguda cala Cornuda o cala del Genovés, prop de la punta del Salaret, de torrevellens que com que treballaven en aquest lloc van donar peu a l'aparició d'unes “drassanes”. D'aquest lloc al llarg de segle i mig van eixir tot tipus d'embarcacions de vela. Però el punt més cridaner de la història de Torrevieja és la rivalitat existent entre els antics pobladors de La Mata i els nous que van sorgir a la Torre Vella.

Com hem comentat anteriorment, en aquest terme municipal hi ha dues llacunes, la de La Mata i la de Torrevieja, que competeixen des d'antany en la producció de sal per a conservació d'aliments i fabricació de saladures de carn i peix. En un principi, la sal era extreta de la llacuna de la Mata, on s'havia creat a poc a poc un nucli de població dedicat a treballs relacionats amb aquesta. Més tard, en 1766, Antonio Parra va detectar una qualitat excel•lent en la sal recollida a la vora de la llacuna de Torrevieja i, en poc menys de dos anys, va començar a embarcar-se per la Torre Vella. A partir d'aquest moment es va anar creant un altre nucli poblacional en aquest lloc, on des de 1759 ja hi havia assentats alguns pescadors i a més, sentinelles de les torres de litoral. Amb aquest nou assentament van començar els problemes entre ambdós nuclis, on com a teló de fons hi havia la disputa per l'elecció de la millor llacuna per a l'obtenció de sal, com veurem més tard. Tots aquestos fregaments es van veure agreujats quan en 1789 es va fundar una xicoteta ermita a Torrevieja, subsidiària de l'existent a La Mata, que disposaria posteriorment d'un capellà rector i deixaria la de La Mata amb un vicari. A la “lluita econòmica” entre els dos assentaments calia sumar ara la “lluita espiritual”… Posteriorment, i concloent tota disputa, la Real Audiència de València va nomenar el primer Ajuntament de Torrevieja l'any 1830.

Festes

Les festes, per la diversitat que ofereixen, mereixen un apartat especial. Com en molts llocs, el carnestoltes pel mes de febrer obri el calendari festiu anual. En aquesta celebració diverses comparses recorren els carrers de la ciutat i conviden a participar, entre música i balls, tant a residents com a visitants. En el mes de maig podem gaudir de la coneguda Fira de Maig. Aquesta fira té la seua imatge a la Fira d'Abril de Sevilla. Molts torrevellans es llancen als carrers amb vestits típics sevillans i els omplin de color, sobretot al voltant de les diverses casetes que es munten per a l'ocasió. Podem gaudir de balls de sevillanes i degustacions de vi fi entre passos de cavall i enganxalls. Cal destacar també que en honor de la Mare de Déu del Rocío s'organitza una romeria, se celebra una missa de romeus a cel obert i una carrera de cintes amb cavalls molt coneguda i espectacular. Les Fogueres de Sant Joan durant el mes de juny, són una altra mostra més d'aquesta tradició tan arrelada al llevant espanyol. Durant aquestos dies s'alcen les escultures de tema criticosatíric que fan riure tot visitant. Aquestos monuments són cremats en la Nit del Foc, la nit de Sant Joan, que ens ofereix un espectacle de llum i foc difícil d'oblidar. Una de les tradicions més arrelades a la ciutat és la festivitat de la Mare de Déu del Carme, el 16 de juliol. La unió d'aquest poble amb la mar es reflecteix en tots els actes que es duen terme en honor d'aquesta Mare de Déu, entre els quals destaca la romeria per mar, on la imatge és passejada per tota la badia i escortada per multitud d'embarcacions. Aquest dia es pot gaudir d'una de les imatges més boniques de la badia de Torrevieja. Altres celebracions són la coronació de la Reina de la Sal i la festa en honor de Sant Roc a l'agost, les festes patronals en honor de la Mare de Déu del Rosari a l'octubre a Torrelamata i les celebrades en honor de la Immaculada Concepció ja a Torrevieja al principi de desembre. Dins del calendari religiós destaca també la celebració de la Setmana Santa, on els trons de les imatges són portats a coll representant la Passió de Jesucrist.

Gastronomia tradicional

Com és d'esperar, a Torrevieja trobem uns gran varietat de bars i restaurants on delectar-nos dels plats típics, a més d'establiments de diverses nacionalitats on conéixer altres ofertes gastronòmiques. Són molt populars els plats d'arròs en les diverses varietats, entre les quals destaca la paella marinera, l'arròs amb aladroc o el "caldero", un plat cuinat amb caldo de diversos tipus de peix. Per als amants dels bons caldos casolans invitem a degustar les pilotes de carn picada, una altra de les exquisitats del municipi.

La riquesa biològica de les aigües ens ofereix la possibilitat de gaudir d'un marisc i peix excel•lent, productes frescos que fan d'aquesta cuina un dels valors més coneguts. Els guisats d'abadejo o els plats on la cavalla o el besuc són l'element principal es consideren verdaders menjars dignes de paladejar. A Torrevieja trobem a més els coneguts vins de La Mata, elaborats de manera artesanal i procedents de les vinyes d'un dels pocs llocs d'Europa que van sobreviure a la plaga de fil•loxera que va arrasar pràcticament la totalitat dels ceps del vell continent.