Senderos de la Sal - Guía de Itinerarios por las Salinas de la Provincia de AlicanteSenderos de la Sal - Guía de Itinerarios por las Salinas de la Provincia de Alicante
Español Valencià

Senders / Alacant / Itinerari
   
Itinerari|La ciutat|Història, festes i tradicions|Infraestructures|El Saladar d'Aigua Amarga

Baixar itinerari en formato PDF Itinerari

Arribem a Aigua Amarga des de la CN 332 i prenem la desviació que apareix a l'esquerra en direcció a les platges d'Urbanova. Just abans de les primeres edificacions, a l'esquerra hi ha un descampat gran on podem deixar el vehicle. Aquesta parada a les Sendes de la Sal és un exemple clar dels sistemes marjal-duna-platja tan importants en aquesta part de la província. En aquest punt és on comencem el nostre itinerari per aquesta zona humida que forma part del valuós conjunt d'aiguamolls que hi ha al sud de la nostra província (El Fondo, les Salines de Santa Pola i les Llacunes de La Mata-Torrevieja). Des d'ací podem observar clarament les restes d'un edifici antic, el de l'empresa Salinera Catalana S. A., encarregada de l'explotació de sal en aquesta zona. Un poc més cap a l'interior podem albirar un gran nombre de basses (de cristal•lització i calfadors) que, amb el pas del temps i l'abandonament de l'activitat, han sigut colonitzades per la vegetació, sobretot halòfila, tot i que encara hi descobrim zones més clares de color blanquinós sense colonitzar. Aquestes zones són les que romanen inundades durant més temps al llarg de l'any, quan les condicions hídriques són favorables.

On hi havia les basses cristal•litzadores i els calfador es distingeix una zona central clara on són característiques espècies típiques de sòls salins com les salicòrnies. Al voltant d'aquesta zona podem distingir formacions de canyís, una planta que té una capacitat de colonització gran i, ja en la zona del perímetre, hi ha els camps de cultiu dels voltants. Si tornem a creuar la carretera, fins al punt inicial, i ens desplacem en direcció a Alacant per la vora, trobem a escassos metres el canal d'eixida a la mar de l'aigua procedent de les basses, que serveix de regulador del nivell d'aigua i del buidatge de les basses gràcies a l'existència d'una comporta que s'ha conservat fins a l'actualitat. Ara reprenem el camí cap a l'esquerra una altra vegada i trobem unes empremtes al sòl: dues línies rectes que es dirigeixen cap a la zona de platja i on es veuen les xicotetes rajoles emprades en la construcció. Aquest carril era una altra de les construccions realitzades a les salines amb connexió amb la mar. A continuació podem avançar cap a la línia de platja, on hi ha una barrera rocosa a la zona inundada que protegeix la costa. La platja és d'arena fina. Després hi veiem el gran cordó dunar colonitzat per la vegetació i amb un valor geològic i biològic molt gran. Aquest cordó dunar està format per dunes fòssils consolidades sobre les quals hi ha les dunes actuals. Cal dir que aquestes dunes han sigut utilitzades com a pedreres de pedra per a la construcció de les basses de les salines i com a pedrera d'arena. Podem complementar la visita a aquesta zona humida amb un passeig agradable per la platja, tant si recorrem la localitat d'Urbanova i ens dirigim cap als Arenals del Sol, com cap a Alacant, i gaudir, amb la companyia de la mar, d'aquestes dunes tan ben conservades i d'aficionats a la pesca i tranquil•litat. Un altre dels valors associats a Aigua Amarga és la riquesa faunística. Quan aquesta zona de saladars s'inunda, generalment per pluges estacionals, s'hi pot contemplar un gran nombre d'aus, moltes d'elles de gran interés com el xarxet mambrenc, l'agró blanc, el xarrasclet, el pigre gris o la gavina corsa.

Quant a la vegetació, a més dels conjunts de salicòrnies i les formacions de canyís que hem esmentat anteriorment, hi trobem altres espècies com Senecio auricula als espartars, o Limonium sp., dels quals es pot veure un gran nombre d'espècies, totes elles protegides (L. caessium, L. santapolensis, L. delicatulum…). Aigua Amarga té l'únic exemplar de tota la Comunitat Valenciana d'Althenia orientalis, una espècie aquàtica típica de les basses d'aigües temporals salines. També hi ha altres espècies rares a la Comunitat com el Lotus creticus, l'Euphorbia terracita o l'Ammophila arenaria. Una vegada acabada la visita, ens incorporem a la carretera per on hem vingut i ens dirigirem cap als Arenals del Sol, que estan indicats perfectament. Una vegada ací, pugem cap a Gran Alacant, des d'on seguirem en direcció CN-332, una altra vegada, cap a Santa Pola-Cartagena per arribar a la següent parada, les Salines de Santa Pola.