Senderos Geológicos - Guía de Lugares de interés geológico de la Provincia de AlicanteSenderos Geológicos - Guía de Lugares de interés geológico de la Provincia de Alicante
Español Valencià

Patrimoni geològic de la Província d'Alacant


Geodiversitat

Submenú
Introducció
• Geodiversitat
Altres aspectes
Futur davant de la nova legislació
Divulgació
Conclusions

...l'interés didàctic

Des de fa més de 20 anys es realitzen pràctiques de camp de diverses assignatures relacionades amb la geologia en titulacions universitàries com Enginyeria Geològica, Biologia, Educació Infantil i Primària, Enginyeria de Camins, Canals i Ports, Ciències Ambientals, etc. També molts centres d'ensenyament secundari de la província aprofiten les possibilitats geològiques del seu entorn per a dur a terme itineraris geològics amb els alumnes de Batxillerat i ESO. Una col•lecció d'aquestos itineraris ha sigut publicada en el llibre Itinerarios geológicos por la provincia de Alicante editat per la Universitat d'Alacant, en què van col•laborar estretament professors universitaris i professors d'ensenyament secundari.


Figura 5.
Entre els molts itineraris geològics utilitzats pel professorat, potser els més usats per l'interés didàctic peculiar hagen sigut els de l'Illa de Tabarca (figura 3), el cap de les Hortes (figura 4), les Llomes del Garbinet (figura 5) i la serra de Benejúzar. La gran varietat temàtica dels afloraments (d'interés estratigràfic, geomorfològic, mineralògic, paleontològic, petrològic, tectònic, etc.), juntament amb la qualitat d'exposició, fa que tinguen un gran potencial didàctic. Les Llomes del Garbinet i la serra de Benejúzar són tractades en els LIGs núm. 16 i 19 respectivament.

...l'interés paisatgístic

Els llocs d'interés geològic inclosos en aquest apartat tenen, a més del valor científic i didàctic, un valor afegit gràcies al seu atractiu paisatgístic. La seua singularitat i la seua bellesa fa que alguns d'aquestos llocs siguen aprofitats com a recurs turístic.


Figura 6
Els llocs d'interés geològic inclosos en aquest apartat tenen, a més del valor científic i didàctic, un valor afegit gràcies al seu atractiu paisatgístic. La seua singularitat i la seua bellesa fa que alguns d'aquestos llocs siguen aprofitats com a recurs turístic.

Un altre recurs geoturístic destacat de la nostra província són les cavitats kàrstiques. Cal tindre en compte que la major part dels relleus de la província estan constituïts per roques carbonatades. La karstificació (dissolució, erosió mecànica,…etc.) superficial i/o subterrània d'aquest tipus de roques localment es tradueix en la formació de sistemes jerarquitzats de conductes i cavitats (espeleogènesi), que en molts casos són accessibles i visitables. Així, la província d'Alacant presenta el nombre més gran de cavitats preparades per a la visita turística de la Comunitat Valenciana com la cova del Canelobre (LIG núm. 13 d'aquest llibre), cova de les Calaveres i la cova del Rull. Aquestes cavitats, autèntiques meravelles de la natura, formen part del patrimoni natural provincial i tenen un valor alt com a recurs geològic, mediambiental i cultural. Desenes de milers de visitants a l'any gaudeixen d'aquest acostament al món subterrani alacantí, que constitueix un recurs socioeconòmic molt notable per a la regió, i que es converteix en autèntics centres de generació i transmissió del medi natural (o de la geodiversitat). Hi ha un catàleg de coves (decret 65/2006, de 12 de maig, del Consell), pel qual es desenvolupa el règim de protecció de les coves i s'aprova el Catàleg de Coves de la Comunitat Valenciana.

Pàgina anterior | Pàgina següent