Senderos Geológicos - Guía de Lugares de interés geológico de la Provincia de AlicanteSenderos Geológicos - Guía de Lugares de interés geológico de la Provincia de Alicante
Español Valencià

Nota dels autors


Quan Alejandro de la Vega i Juan Romero, de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació d'Alacant, ens van encarregar aquest llibre, ens van explicar que formaria part de la col•lecció “Senders”. Van insistir, amb raó, que es tractava d'una col•lecció de divulgació dirigida a tots els alacantins i que no era convenient que realitzàrem una publicació per a especialistes, per a geòlegs.

Per als autors d'aquest llibre, habituats a escriure treballs en revistes científiques dirigides a especialistes, no ha sigut precisament fàcil. Sintetitzar un poc més de 200 milions d'anys en menys de 300 pàgines ha resultat ser una tasca àrdua. Hem intentat aclarir, amb l’ajuda dels textos, les il•lustracions i les fotografies, la majoria dels termes científics. El resultat final no és un llibre per a especialistes, sinó un llibre dirigit als amants de la natura (entre els quals lògicament s'inclouen els apassionats per la geologia). És un llibre perquè els alacantins descobrisquen una faceta moltes vegades oblidada de la seua terra, perquè comprenguen com s'han format les muntanyes i les valls que contemplen dia rere dia, perquè gaudisquen de la seua terra, de les seues costes arenoses, dels seus imponents penya-segats, però ho facen sabent un poc més.

El llibre, a petició de la Diputació d'Alacant, és com un àlbum fotogràfic que recorre quasi tots els racons de la província.

A vegades, no sense una certa resistència, hem sacrificat fotografies amb un alt contingut científic per altres que mostren amb més claredat la riquesa i la varietat del nostre patrimoni geològic.

El llibre té dos capítols d'introducció. El primer explica els principals trets de la geologia de la província. Intenta contar, de manera senzilla, la llarga història de més de 200 milions d'anys; mentre que el segon capítol fa un repàs del variat patrimoni geològic de la nostra província. S’hi analitzen diversos aspectes, inclosa la nova situació legislativa en què es troba el patrimoni geològic espanyol. També s’hi proposen algunes estratègies de futur per a posar en valor aquesta geodiversitat.

Després d'aquestos dos capítols d'introducció s'inclou el tercer capítol, el que dóna títol al llibre, que conté una selecció de 20 Llocs d'Interés Geològic. En un dels capítols d'introducció ja advertim que “són tots els que estan però no estan tots els que són”. Per fortuna, la província té més de 20 LIG de gran interés i, encara que se’n citen alguns més, també són diversos els que falten. Per a una publicació d'aquestes característiques ha primat per damunt de tot el criteri paisatgístic, però aquest llibre no és un catàleg de LIG de la província d'Alacant. Esperem que les diverses administracions locals, provincials, autonòmiques i estatals, el consideren com un document de complement, com una ajuda, però mai com un catàleg, perquè no és el propòsit d'aquesta publicació. Si així fóra, es quedarien en el camí diversos LIG de gran interés. Seria a més d'un error, una llàstima! Per dissenyar l'estructura del llibre ens hem adaptat a la petició expressa de la Diputació d'Alacant. També ens hem inspirat, i molt, en la Guía Geológica del Parque Natural del Alto Tajo. Aquest magnífic llibre de Luis Carcavilla, Rafael Ruiz i Esaú Rodríguez ens ha indicat el camí que s'ha de seguir en la divulgació de la geologia. Per cert, enhorabona als autors pel recent premi aconseguit en el concurs Ciència en Acció en la modalitat “Treballs de divulgació científica en suport paper”.

Cada un dels 20 LIG té l'estructura següent:

Com arribar-hi?

Amb una fotografia en color i un breu text s'explica l'accés a cada un dels LIG i´s’hi indiquen les zones d'aparcament, les millors panoràmiques, els accessos a peu, etc.

Interés geològic

En aquest apartat ressaltem l'element o els elements que fan especialment interessant el LIG. De manera gràfica, hem valorat en una escala d'una a cinc estreles l’interés científic, didàctic i paisatgístic.

On s'ubiquen geològicament?

Ací indiquem, des d'un punt de vista geològic, en quin domini de la serralada Bètica està situat cada LIG. Per a comprendre bé aquest apartat es recomana llegir el primer capítol d'introducció d'aquest llibre dedicat a la geologia de la província d'Alacant. S’hi s'expliquen els significats de zona interna, zona externa (Prebètic, Subbètic), entre altres.

Com a complement, hem afegit en cada LIG un xicotet quadre, en què de manera molt resumida s'indica el tipus de roca, l'edat, l'estructura i el procés que ha generat cada un dels 20 elements geològics.

Descripció geològica

És l'apartat més important de cada LIG. S’hi descriuen les característiques geològiques. A més de la fotografia de portada, hem triat almenys una altra fotografia característica de cada LIG (sol ser la figura 1), que es complementa amb una il•lustració que intenta, de manera senzilla, explicar-ne l’origen (sol ser la figura 2). En funció de la naturalesa de cada LIG, hem inclòs algunes fotografies més sense seguir un esquema rígid.

Ens sabia a molt poc descriure i contar la història geològica de només 20 LIG. Per aquest motiu, hem inclòs en la majoria de LIG dos nous apartats:

Pots trobar alguna cosa semblant a:

Ací hem inclòs exemples semblants a la província d'Alacant.

Altres llocs d'interés geològic pròxims…

Aquest ha sigut el calaix de sastre que ens ha permés mostrar als lectors del llibre molts més llocs d'interés geològic. D'aquesta manera, encara que fem més èmfasi en la selecció de 20 LIG, les fotografies d'aquest apartat ens han permés que la mostra fóra més representativa i completa. Tot i això, un bon nombre d'afloraments s'han quedat esperant una altra oportunitat.

D'altra banda, el llibre està esguitat de xicotets trencaments amb el títol Sabies que…?, en què hem aprofitat per contar curiositats, anècdotes,… a fi de fer més atractiva la publicació.

El llibre acaba amb el capítol Per a saber més. Per a escriure aquest llibre els dènou autors ens hem alimentat del treball de centenars d'investigadors tant nacionals com internacionals, de les seues publicacions. En una publicació d'aquestes característiques, amb l'únic propòsit d'agilitzar la lectura, no hem volgut fer referència a aquestos treballs tan específics, difícilment accessibles al públic en general. Demanem a tots aquestos autors que ens sàpien disculpar i aprofitem l'ocasió per agrair-los el treball de recerca que han realitzat a la nostra província i que ha servit per a enriquir-nos culturalment.

En aquest capítol ens hem limitat a reflectir una selecció de publicacions dirigides a un públic més ampli.

La versió en paper d'aquest llibre es complementa amb una versió digital d’accés lliure inclosa en la pàgina web de la Diputació d'Alacant. L'Àrea de Medi Ambient ha publicat els materials de la col•lecció “Senders” (a peu, amb bici, de l'arena, davall la mar, de la sal,...) als quals se suma aquesta publicació de senders geològics.

Finalitzem aquesta presentació amb un desig. Esperem, modestament, que aquest llibre siga per als alacantins com un “despertador”, un despertador de curiositats, un despertador que els consciencie del seu patrimoni geològic tan ric i variat, un despertador que convença de la necessitat de protegir i preservar per a futures generacions aquest valuós patrimoni natural i cultural.

 

Els autors