Senderos Geológicos - Guía de Lugares de interés geológico de la Provincia de AlicanteSenderos Geológicos - Guía de Lugares de interés geológico de la Provincia de Alicante
Español Valencià

Patrimoni geològic de la província d'Alacant


Divulgació

Submenú
Introducció
Geodiversitat
Altres aspectes
Futur davant de la nova legislació
• Divulgació
Conclusions Conclusions Hi ha una expressió que diu “Només s'ama el que es coneix” i el patrimoni geològic és desconegut per la immensa majoria dels ciutadans. Queda molt de camí per recórrer i una de les claus és l'EDUCACIÓ, ja que sense educació no és possible la conservació (Theodossiou-Drandaki, I., 2000). Açò no és una utopia, perquè en altres llocs del món es va aconseguir fa ja molts anys i la geologia, juntament amb molts altres aspectes, forma part del patrimoni natural d'aquests països. Per exemple, si un visita un centre d'interpretació d'un parc nacional com Death Valley a Califòrnia (Estats Units) pot trobar una prestatgeria amb més de 30 publicacions específiques sobre geologia, tant d'aquest parc com d'altres dels Estats Units.


Figura 15
Per fortuna, al nostre país la situació està millorant i ja han sorgit nombroses iniciatives per a posar en valor el patrimoni geològic en els diversos parcs nacionals, així com en altres espais naturals protegits. A la Comunitat Valenciana encara no s'ha iniciat aquesta tasca però esperem que prompte comence una tasca d'inventari i, especialment, de posada en valor dels principals elements d'aquest patrimoni geològic tan ric i variat (figura 14).

Quant a activitats de divulgació relacionades amb la geologia, durant els anys 2008 i 2009 es van dur a terme itineraris geològics, Geolodies (iniciativa que va sorgir a Terol en 2005), amb la col•laboració de diverses entitats locals, provincials, comunitàries i estatals, a fi de mostrar al públic entusiasta de la naturale els extraordinaris paratges naturals i paisatgístics que envolten aspectes claus per al coneixement de la geologia de la nostra província.

La història de la Terra, com qualsevol història, no és un continu absolut, almenys pel que fa als arxius conservats. Té fites especialment significatives en el temps, i llocs o punts que reflecteixen processos amb un interés especial, que l'home té dret a conéixer i, conseqüentment, l'obligació de conservar. Aquesta sèrie d'elements geològics singulars, representatius de la història geològica de cada regió en particular, i de la Terra en el seu conjunt, constitueix el patrimoni geològic. El patrimoni geològic és un bé comú, pertanyent a cada individu, a cada comunitat i, en últim terme, al conjunt de la humanitat. La seua destrucció és gairebé sempre irreversible i comporta la pèrdua d'una part de la memòria de la Terra, per la qual cosa deixa les generacions futures sense la possibilitat de conéixer directament part de l'evolució i de la història. El patrimoni geològic, gestionat adequadament, pot arribar a constituir una peça fonamental del benestar social i econòmic de l'entorn. A més a més, contribueix eficaçment al desenvolupament sostenible dels ambients rurals on, generalment, es localitza i serveix per a avançar en el camí d'un enteniment millor entre l'home i la natura. Igualment, el patrimoni geològic és un element necessari per a l'educació ambiental. Finalment, cal que els responsables de les diverses administracions públiques, centres de recerca, tècnics, científics, investigadors, ambientalistes, naturalistes, ecologistes, periodistes i educadors es mobilitzen activament en una campanya de sensibilització del conjunt de la població a fi d'aconseguir que el patrimoni geològic, "ventafocs" indubtable del patrimoni, deixe de ser-ho, en benefici de tots.

Aquestes jornades de portes obertes han estat acompanyades d'una gran assistència de públic. Així a l'octubre de l'any 2008 es va celebrar el primer dels Geolodies, amb la participació de més de 600 persones, en el marc de l'extraordinari paratge marítim terrestre del Parc Natural de Serra Gelada (figures 6 i 15). Incloïa dos trajectes, un marítim en un catamarà que va recórrer els penya-segats de la serra i un altre de terrestre que s'iniciava a la platja de l'Albir i arribava fins al far. El segon dels Geolodies es va celebrar el diumenge 4 d'octubre del 2009, amb assistència de més de 800 persones ateses per 25 monitors, la majoria professors del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d'Alacant. Incloïa un recorregut de 8,5 km que s'iniciava a la font del Partagat i discorria per un dels senders més emblemàtics de la província d'Alacant (figura 16). Als qui amem la natura, de la qual la geologia és una part més, aquest tipus d'activitats de divulgació, que constitueixen una fita no sols a la província sinó també a nivell nacional, ens semblen fonamentals per a estendre'n el coneixement i la valoració; per això és la nostra intenció seguir desenvolupant-les en el futur.

Figura 16. Grup d'assistents al Geolodia 09 celebrat a la serra d'Aitana, amb el Puig Campana al fons. Més informació sobre l'activitat en www.aepect.org/geolodialicante_09.htm. Fotografia cortesia de Fernando Prieto, www.linkalicante.com

A més del Grup Cultural Paleontològic d'Elx, del qual sorgeix el MUPE, l'any 2002 va sorgir l'Associació Mineralògica Paleontològica Sant Vicent del Raspeig, en 2004, l'Associació Paleontològica Alcoiana ISURUS i, recentment, en 2008, el Grup Mineralògic d'Alacant. Totes aquestes associacions duen a terme un programa extens d'activitats relacionades amb la mineralogia i la paleontologia i una tasca constant de divulgació de la geologia. Són els planters de quals sorgeixen les vocacions de les professions relacionades amb les ciències de la Terra.


Figura 17
Quant als llibres de divulgació de la geologia de la província cal destacar els llibres Geología de Alicante (2004), Itinerarios geológicos por la provincia de Alicante para su utilización en bachillerato (2004) e Itinerarios geológicos por la provincia de Alicante (2008). Finalment, mencionar la guia A Geological Field Guide to the Costa Blanca, Spain de F. Moseley (1990), de divulgació per als estudiants estrangers que visiten la província (figura 17).


Figura 18
En la xarxa destaca la pàgina www.geoalicante.com, referent de la geologia de la província, amb seccions de fotografies geològiques, recursos educatius i itineraris per la província. Les associacions mineralògiques i paleontològiques de la província tenen pàgines web molt actives on anuncien les múltiples activitats que organitzen (figura 18).

Finalment, aquesta publicació, promoguda per l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació Provincial d'Alacant, que constitueix la primera obra divulgativa sobre el patrimoni geològic de la nostra província.