Senderos en Bici - Guía de Itinerarios Cicloturistas por la Provincia de AlicanteSenderos en Bici - Guía de Itinerarios Cicloturistas por la Provincia de Alicante
Español Valencià English

Como utilizar esta guía



Perquè tot vaja "sobre rodes" aconselle seguir les següents recomanacions que faran que gaudim més encara de les nostres excursions:

  • Antes d'iniciar la ruta és important llegir atentament la descripció i estudiar-ne el recorregut en el mapa. D’aquesta manera sabrem el que ens espera en cada ruta i evitarem sorpreses.

  • A aquells que no estan molt habituats a anar amb bici o els que volen fer les rutes en família, els recomane començar amb una ruta curta, per exemple la ruta 1. D'aqueixa manera poden experimentar tot el que s’hi poden trobar: camins de terra, asfalt, alguna pujada, algun tram amb cotxes... Així podran comprovar com són i calcular millor el temps que necessiten per a fer altres posteriorment. El temps no s'ha inclòs en les fitxes precisament perquè depén molt de cadascú, de les pauses, desviacions, visites, etc.

  • Els pares han de decidir si els fills poden fer aquestes rutes. El millor és que les comproven ells mateixos abans d'anar amb la família. En tot cas, els xiquets menuts recomane portar-los en la cadira o en carret.

  • El grau de dificultat indicat en les rutes (baixa, mitjana o alta) es refereix principalment al tipus de terreny i al desnivell més que a la distància. De les 24 rutes 14 són de dificultat baixa, 9 de mitjana i 1 d’alta.

  • Com ja he mencionat, un dels objectius de la guia és despertar l'interés per conéixer les nostres terres, la cultura, les gents i les tradicions. La informació que conté en aquest aspecte és, per raons d'espai, reduïda. Per això, convé ampliar-la llegint alguna cosa abans de partir sobre els llocs que se volen visitar, de manera que traguem més profit dels itineraris i els gaudirem més. Hi ha innumerables festes, mercats ambulants, fires, etc., a les quals podem acostar-nos a conéixer-les amb la nostra bici. Per què no planificar les nostres rutes perquè coincidisquen amb elles? Per la varietat de paisatges que propose, són molt adequades també per a plantejar recorreguts didàctics o educatius que fomenten el respecte a la natura o el coneixement del medi. La bibliografia indicada al final pot ajudar a desenvolupar aquesta possibilitat.

  • Cal ajustar bé el comptaquilòmetres abans de començar i desconnectar-lo sempre als llocs que indique i davant de qualsevol desviació que fem, perquè en cas contrari hi haurà desajustos. Però fins i tot en aquest cas, amb el mapa, les fotos i la descripció tenim molta informació encara per a seguir sense problema. Quan no es diga el contrari, cal seguir sempre recte. Si ens perdem, el millor és tornar a l'últim punt que tinguem localitzat. Pensant sobretot en què s'inicien en el cicloturisme i, encara a risc de pecar d'excessiu, he optat per descriure detalladament el camí.

  • Indique el començament de la ruta però, en algunes ocasions, els usuaris han de trobar el camí per a arribar-hi. Intente donar-li així un toc lúdic i activar les habilitats d'exploració a l'hora de trobar el començament. A més, parlant i preguntant pel lloc i com arribar-hi podem descobrir nous aspectes de la població i aconseguir un tracte més directe i humà amb els pobletans, objectiu també de la guia. A l'entrada de les poblacions se sol prescindir, per la mateixa raó, de la descripció, per a deixar llibertat a cadascú en la visita que vol fer. Sobretot en el cas dels estrangers, als quals també va dirigida aquesta guia, és una manera molt interessant perquè practiquen l’espanyol preguntant pels carrers o els llocs que volen visitar.

  • Si ha plogut cal tindre en compte, sobretot en les rutes amb camins de terra, que poden estar impracticables a causa del fang.

  • Tot i que les rutes discorren en un 90% per carreteres o camins de poc trànsit sempre cal tindre precaució. En algunes rutes, no hi ha hagut més alternativa que fer algun tram per una carretera de més trànsit, per la qual cosa tindrem encara més atenció.