Senderos en Bici - Guía de Itinerarios Cicloturistas por la Provincia de AlicanteSenderos en Bici - Guía de Itinerarios Cicloturistas por la Provincia de Alicante
Español Valencià English

Introducció


El cicloturisme és una manera de conéixer el nostre patrimoni natural i cultural utilitzant un mitjà de transport ecològic, pràctic, divertit i econòmic, que a més ens ajuda a mantenir-nos en forma. Aquesta manera de viatjar és ja una pràctica molt habitual en altres països europeus i al nostre també guanya cada dia més adeptes.

A la província d'Alacant a penes hi ha informacions sobre rutes o itineraris cicloturistes que animen a la gent a recórrer-la amb aquest mitjà de locomoció. Per on anar? Com connectar uns pobles amb altres? On hi ha els camins tranquils sense l'aclaparament i el perill dels cotxes? Quins paratges i llocs atractius es poden visitar? Per això, és important una guia com aquesta, pensada precisament per a recórrer tranquil•lament amb bicicleta les diverses comarques de la província i conéixer així d'una manera diferent i agradable els camps, els pobles i les gents.

Les rutes que s’hi descriuen no són per al ciclisme de carretera o de muntanya, sinó més bé excursions o passejos en què l'esforç físic no està en primer plànol, sinó l'aspecte cultural, turístic i el gaudi dels paisatges i paratges que encara conserven l’encant. Un dels objectius de la guia és despertar l'interés per les nostres terres, la cultura, història tradicions... encara que sense ànim d'aprofundir-hi, ja que per a això ja hi ha molts altres treballs. El que es pretén és simplement donar unes pinzellades per a situar i ambientar el recorregut. Discorren majoritàriament per carreteres secundàries o camins rurals, amb baixa densitat de trànsit, la qual cosa permet conéixer sense estrés les diverses zones per les quals passen.

Amb l'ànim de fer-les accessibles a persones que no estan molt acostumades a pedalejar i fins i tot a famílies, els recorreguts proposats -amb alguna excepció que s'hi indica- no tenen molt de pendent. Tindre en compte aquest aspecte ha sigut tot un repte tractant-se d'una província com la d'Alacant, considerada com una de les més muntanyoses d'Espanya. No obstant això, també els experts ciclistes poden beneficiar-se i trobar-hi una manera de gaudir de la seua afició amb la parella, amb els fills o amb els amics. I si el que volen és entrenar, tenen també l'opció de practicar aquest esport per espais tranquils triant les rutes de nivell més alt o combinant-ne diverses.

He buscat la varietat, per això hi ha des de passejos curts matinals fins a altres més llargs per a fer en un dia sencer o fins i tot perdre's tot un cap de setmana. D'aquesta manera, segons la preparació física o el temps disponible de cadascú, sempre hi haurà una opció per a cada gust.

Un altre dels objectius de la guia és contribuir a la promoció d'un turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient. En coherència amb aquesta filosofia, l'accés a les rutes no es planteja pensant en el vehicle privat sinó en el transport públic, preferentment el ferrocarril, per la facilitat que ofereix per a transportar la bicicleta. Excepcionalment, en algunes zones que desgraciadament no disposen de tren, però que per l’interés he considerat mereixien un itinerari, he recorregut en alguns casos a l'autocar. Finalment, alguna ruta utilitza també en algun tram el vaixell, de manera que podem apreciar des d'una altra perspectiva un dels tresors més importants de la nostra província: la costa i la Mediterrània.

Però no són només rutes per al cap de setmana. Segurament a més d'algun ciclista poden ser-li de gran utilitat aquestos traçats tranquils entre poblacions per a utilitzar-los per a anar al treball o per a fer les activitats quotidianes.

Han sigut moltes les vegades que he hagut de retrocedir en els camins o tornar a dissenyar la ruta. El frenètic desenvolupament urbanístic i viari que ha experimentat la província, especialment a la costa, en els últims anys ha motivat que, a l'hora de revisar-les, haja hagut de modificar-ne alguna parcialment o fins i tot suprimir-la del tot. En algun cas, i tot i baixar la qualitat paisatgística, he optat per deixar-la perquè servisca de reflexió sobre l'abusiu urbanisme de la nostra província.

A causa de la situació comentada, és possible que a l'hora de publicar la guia algun itinerari s’haja vist afectat pels canvis. Per això, pregue al lector que tinga l'amabilitat de comunicar-nos-ho (medioambiente@diputacionalicante.es) perquè puga corregir-se en pròximes edicions.

Després d'haver recorregut més de 3.000 quilòmetres amb bici, crec que els itineraris compleixen en gran manera els objectius proposats. Amb ells podeu acostar-vos d'una manera harmònica a llocs que encara guarden l’encant i que hem d'ajudar a preservar. Bon pedaleig!!


Lorenzo López García