El plec del Penyal Roig

Com arribar-hi?
El plec del penyal Roig es troba a la serra del Penyal, als termes municipals de Benigembla i Murla. Com que té una gran mida (més de 2 km), aquest plec és perfectament visible des de la carretera CV-720, en el tram que uneix les localitats de Parcent i Benigembla. La millor zona per a gaudir-ne són els 3 quilòmetres de l'esmentada carretera situats abans d'entrar a Benigembla. El plec es troba en el vessant sud del pic conegut com a penyal Roig, als peus del qual trobem una urbanització de xalets.
Interés geològic
Aquest gran plec sinforme és un dels molts que podem observar a la província d'Alacant. L’interés principal radica en unes condicions d'observació òptimes.
On s'ubica geològicament?
El plec sinforme del penyal Roig es troba desenvolupat en calcàries del Prebètic. L'edat de les roques plegades va des del Cretaci fins al Terciari.
Figura 1. Vista del plec sinclinal del penyal Roig i esquema interpretatiu d’aquest. Amb els diversos colors s'han representat diversos tipus de roques. A més s'hi han senyalat amb línies les superfícies d'estratificació, per poder així apreciar millor el plec.
SABIES QUE...?
Quan les roques són sotmeses a grans esforços poden arribar a deformar-se. Aquesta deformació s'expressa en forma de fractures i plecs. Es diferencien dos tipus de plecs en funció de la seua geometria (figura 2): els plecs sinformes són aquells amb morfologia concava cap amunt, mentre els que són convexos cap amunt s’anomenen plecs antiformes. Si a més el nucli del plec sinforme conté els estrats més joves se l’anomena sinclinal. De la mateixa manera, un anticlinal és un antiforme amb els estrats més antics al seu nucli.
Descripció geològica
Es tracta d'un bell plec sinforme, és a dir amb una morfologia concava cap amunt. A més, aquest plec correspon a allò que en geologia es coneix com a sinclinal, ja que les roques que es troben al nucli (a la part central) són més modernes (del Terciari) que les que trobem a la part externa (del Cretaci). Aquest plec és vergent, la qual cosa significa que un dels costats està més inclinat que l'altre.
Pots trobar una cosa semblant en…
Al terme municipal d'Agost, segons ascendim per la A-77 el port del Maigmó en direcció a Alcoi, veurem a la nostra esquerra la serra del Ventós. Si l'observem detingudament podrem veure que les calcàries de la cresta superior descriuen un plec de grandària semblant a la del penyal Roig (figura 2). Està també desenvolupat en calcàries del Cretaci, però en aquest cas es tracta d'un plec antiforme (convex cap amunt).
Figura 2. Al terme municipal d'Agost, segons ascendim per la A-77 el port del Maigmó en direcció a Alcoi, veurem a la nostra esquerra la serra del Ventós. Si l'observem detingudament podrem veure que les calcàries de la cresta superior descriuen un plec de grandària semblant a la del penyal Roig (figura 2). Està també desenvolupat en calcàries del Cretaci, però en aquest cas es tracta d'un plec antiforme (convex cap amunt).
A la serra d'Orihuela apareixen multitud de plecs de geometria i grandària molt distintes. En la figura 3 podem observar-ne un exemple, en concret es tracta d'uns plecs de diversos metres de grandària situada a l'inici de la senda que puja a la Cruz de la Muela i altres de centenars de metres, que afloren en el vessant meridional de la serra.
Figura 3Un altre exemple de plec el tenim a la coneguda com a penya Martí, situada al nord del riu Guadalest. Podem gaudir de la vista d'aquest plec antiforme des de diversos punts de la carretera CV-70 entre les localitats de Beniarrés i Confrides. També hi ha una magnífica perspectiva del plec de penya Martí des de les cimes de la serra d'Aitana (figura 5).
També podem gaudir d'un bell plec antiforme a la serra del Ferrer (figura 4), situada entre les localitats de Bèrnia i Tàrbena. En aquest cas es tracta d'un plec que afecta calcàries i margues d'edat cretàcica a miocena.
SABIES QUE...?
Els plecs són deformacions que pateixen les roques en ser sotmeses a esforços. Com pots imaginar, l'esforç necessari per a deformar una muntanya de roca és enorme. Però, quin fenomen és capaç de produir aquestos esforços? El principal procés que hi ha a la Terra capaç de generar aquestos esforços és la tectònica de plaques, en aquest cas concret la col•lisió de dos continents (vegeu capítol 1 dedicat a la geologia de la província d'Alacant).